Sunday, September 14, 2014

ALBUM REVIEW: Сами мажи и жени - Xaxaxa

Објавено во „Нова Македонија“ на 13.09.2014
Проблемите не исчезнуваат,
туку само ја менуваат својата формаРокенролот по дефиниција е бунт на младата генерација, но кога тоа го прават музичари што зад себе имаат долга километража, тој бунт лесно може да прерасне во искомерцијализиран идиотизам. Но домашната музичка банда Хахаха не се вклопува во оваа матрица, пред сè поради тоа што таа ја живеет музиката. Нивниот трет студиски албум, насловен Сами мажи и жени, е искрена и по малку филозофска приказна, преку која се опишува мрачната страна на општествата што ги јадат своите деца. Сето тоа дава впечаток на една безизлезна состојба од која до излезот се доаѓа со револуција.
Во осумте песни (плус две бонус), од албумот Сами мажи и жени, Хахаха нè води низ долгогодишната борба за подобро утре, која нема крај и раѓа загубени генерации што живуркаат. Очигледно е дека проблемите не исчезнуваат, туку само ја менуваат само својата форма.
Целата атмосфера на албумот одлично ја дополнуваат и дијалозите на Ристо Шишков од филмот Најдолгиот пат на Бранко Гапо и на спортскиот новинар што го коментирал фудбалскиот натпревар меѓу Црвена звезда и Панатенаикос. Шишков зборува за борба (надевајќи се на победа), додека, пак, коментаторот нè потсетува на една друга победа, онаа на Дарко Панчев, но не на спортската, туку повеќе на политичката. Можеби една од најдобрите теми на албумот е Светомир, која зборува за периодот по Втората светска војна, во кој идеализмот не може да си го најде своето место. Песната Ема претставува потсетување на херојството и ѝ е посветена на американската анархистка Ема Голман.
Има и песни што претставуваат мини-химни, како што е Влае салеп, во која повторно се чувствуваат последиците од долгогодишните политички репресии на генерациите што се раѓаа и живееја во некои други тогашни држави и други општествени уредувања. Ништо поинаку не е ниту во песната што го отвора албумот 2 милиони тркалачки камења, која всушност е еден вид предупредување за тоа што нè очекува.
 


ИЗВЕДУВАЧ: Хахаха

АЛБУМ: Сами мажи и жени

БРОЈ НА ПЕСНИ: 8 + 2 бонус

ВРЕМЕТРАЕЊЕ: 33,35 минути

ЖАНР: инди / постпанк / панк-рок / хардкор-панк

ПРОДУЦЕНТ: Ненад Трифуновски

ИЗДАВАЧ: Moonlee Records

ДАТУМ НА ОБЈАВУВАЊЕ: 08.09.2014Што се однесува до музичкиот дел, албумот Сами мажи и жени е многу различен од претходните Танго револуционер и Сиромашни и богати. Сега Хахаха вози еден помелодичен панк-рок, но сепак во основа се задржани инди-звукот и влијанијата од американската хардкор панк-сцена од 1980-тите години. Со тоа бендот конечно излезе од звучната рамка на Бернајс пропаганда, имајќи предвид дека членовите на Хахаха всушност се дел и од Бернајс. Но овој пат, на триото Васко Атанасовски, Ненад Трифуновски и Џано Куч, им се приклучува и новиот челен, гитаристот Дени Крстев, кој е водач на панкрок-групата Фонија. Секако, треба да се споменат и многубројните гости што учествуваат на албумот, како што се гитаристите Драган Гиновски-Гино и Сеад Хаџиќ-Сецко и вокалистите Идриз Амети, Сашо Митревски и Кристина Горовска, кои придонесуваат за забогатување на целокупната звучна слика на Сами мажи и жени.
Сè на сè, новата објава на Хахаха е уште едно свежо издание во домашната дискографска номенклатура, каде што, рака на срце, ретко има вакви издржани изданија.

 

No comments:

Post a Comment