Thursday, February 16, 2017

ИНТЕРВЈУ: Јаков Дренковски


Објавено во „Нова Македонија“ на 11.02.2017

Од полноќен бедуин
повторно сум полноќен каубој           Јаков Дренковски, кого поголемиот дел од публиката концертно го познава како урбан трубадур, настапувајќи во една акустична верзија, сам со својот глас и гитара, на 14 февруари ќе одржи концерт во една поинаква, електрична верзија придружуван од рокенрол-бенд. Всушност, така е и најавен концертот под брендот Jakov & The Band, кој ќе се одржи во киното Фросина во Младинскиот културен центар во Скопје. Во новата рокенрол-дружина, покрај Јаков, се уште и Данаил Дарковски-Дарко на бас-гитара, потоа Трајче Органџиев на клавијатури, Спиро Здравески на тапани и Владимир Чадиковски на електрична гитара, додека, пак, придружните вокали ќе ги пеат Ана Костадиновска и Сара Николовска.

ФОТО: Маја Јаневска-Илиева

По подолго време, повторно решивте да го јавнете музичкиот ат. Зошто толку време ве немаше на сцената и воопшто во јавноста?
- Одреден период ме немаше на сцената затоа што три и пол години престојував во Дубаи, така што физички бев отсутен од Македонија, но и покрај тоа моите песни се вртеа низ програмите на електронските медиуми. Доаѓав на кратко време во Македонија и во неколку наврати имав и неколку самостојни концерни настапи, меѓу кои во Сули-ан, потоа настапив на Скопско културно лето, имав самостоен концерт со наслов Јано мори, со една нетипична програма за мене, со десетина изворни народни песни плус една авторска Има ли песна од мојот драг пријател Љупчо Трајковски-Фис. Во декември 2014 година свирев на ревијалната вечер на Рок Фест, каде што ја изведов рок-поемата Седумте пеења на пророкот, која ја напишав токму во Дубаи, на текст од триесет строфи, кои ми ги испрати мојот уметнички „сијамски близнак“ Љубомир Грбевски-Џери. Исто така, доаѓав секој 5 јануари и се капев во Треска за да не ја прекинам традицијата. Но сега сум тука и, од полноќен бедуин, повторно сум полноќен каубој.

Ве нарекуваа македонски Боб Дилан, македонски Леонард Коен и слично. Зошто овој концерт го конципиравте во електрична верзија, каде што ќе бидете придружуван од рокенрол-бенд?
- Јас сум во суштина рокер и мојата прва љубов и мојата прва средба со музиката е токму рокенролот. Точно е дека долго време концертно настапував сам со гитарата, во еден трубадурски, unplugged манир, но, од друга страна, моите песни од албумите се снимени токму во електрична верзија, придружувани со 220-волтна банда. Токму и затоа, по подолго време, се враќам на извориштето и песните ќе ги исполнам во оние аранжмани какви што луѓето ги познаваат од студиските снимки.

Дали ова е првпат да одржите концерт во рокерска формација или и претходно сте настапувале во ваква варијанта?
- Секако дека не е првпат. Во почетокот на 1980-тите, токму во просторот во киното Фросина го имав мојот прв самостоен концерт придружуван од членовите на некогашната група Чуден крој и настапив под името Јаков и пријателите. Еден период, не многу подоцна од тоа, исто така имав рокерска дружина Јаков бенд, со која направив и неколку снимки. Инаку, лани имав настапи со сегашната дружина на Виноскоп, па на Пиволенд во Скопје, па настап во Крушево на Гитар фест...


На снимките од студиските верзии на песните од вашите албуми учествуваат и некои од великаните на македонскиот рокенрол, како Влатко Стефановски, Кокан Димушевски, Данаил Дарковски, Тоше Попсимонов, Тања Станковиќ... Во каква формација е сегашниов Jakov & The Band?
- Сега сме доста возрасни и секој од нас е со своите обврски и кариери (само Rolling stones се постари од нас), така што не е можно да се соберат на едно место во исто време овие исклучителни луѓе. Само Дарко од нив е во сегашната постава. Имено, тој е и мозокот на бендот. Во репертоарот за концертот на 14 февруари има неколку негови песни, а негови се и аранжманите и конечно сега ќе свири и на бас-гитара. Покрај него, во групата е и Трајче Органџиев на клавијатури, потоа Спиро Здравески на тапани, како и гитаристот Владимир Чадиковски, кој наедно е најмладиот член од групата. Тој е познат скопски рокер и студиски музичар, кој е и професор по гитара. Како придружни вокалистки на концертот ќе настапат Ана Костадиновска и Сара Николовска.

ФОТО: Маја Јаневска-Илиева

Покрај вашите фаворити Midnight Cowboy, Скитник, C'est la vie, Темен ерос, што друго од вашиот музички опус ќе биде изведено на концертот? Ќе има ли нови песни, бидејќи на радијата и на youtube веќе се појавуваат песни како Јаков е крив за сè, Некој те украде, Сликар, Полифем...?
- Ќе бидат отсвирени речиси сите песни од албумите C'est la vie и ЕААААА, како и некои нумери што не се на носач на звук. Песните што ги споменавте, кои што се појавија на youtube, се од поодамна. Сликар, која е напишана од Дарко, е една од моите први песни снимени за радио, од времето на Скитник, потоа Полифем е песна што се наоѓа на мојот прв албум. И тие се во актуелниов репертоар. Јаков е крив за сè е завршна песна од мојот втор албум. Таа сега е преработена и ќе се користи како еден вид најавна и одјавна шпица за концертот, односно нема да се изведува во живо. Од овие што ги набројавте, само Некој те украде е новореализирана, снимена со Jakov & The Band, иако е дамнешна песна на Дарко, ама, ете, не доаѓаше ред да ја ставиме на носач на звук, иако и таа песна сум ја изведувал во живо, заедно со Зорица Поп Панкова на некои неформални свирки и настапи.

ФОТО: Александар Ѓорѓиев

Ќе има ли од концертов некаков запис, аудио или видео?
- Секако дека ќе има, и тоа и аудио и видео, но најпрво треба добро да помине концертот и да сме живи и здрави. Откако ќе заврши целата оваа фрка, ќе го преслушаме, ќе го разгледаме, ќе го анализираме, па ако сме задоволни ќе го обнародиме.

Зарем не се чувствувате престар за рокенрол, премлад да се умре?
- Ми се допаѓа оваа парола од групата Jethro Tull, која стана еден вид незаобиколна синтагма во рокенрол-митологијата. Не воопшто не се чувствувам престаро, за среќа сè уште имам оган во себе.


No comments:

Post a Comment